Δέσποινα Σαββοπούλου. “Έργα Σάμιου στην Κρήτη.”

3-02-10-24

Για πρώτη φορά τα έργα του Παύλου Σάμιου ταξιδεύουν στον τόπο που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης, την Κρήτη, για τη με­γάλη έκθεση του καταξιωμένου ει­καστικού καλλιτέχνη και καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, που εγκαινιάζεται απόψε στη Δημοτι­κή Πινακοθήκη Χανίων. Στην έκθεση 80+1 έργα διηγούνται τη δική τους ιστορία κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Κάθε έργο… Μια ιστορία».

«Αισθάνομαι μεγάλη χαρά και τιμή που το έργο μου φιλοξενείται σε έναν αγαπημένο και ευλογημένο τόπο, όπως είναι η Κρήτη και μά­λιστα σ’ έναν εκπληκτικό χώρο, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, που προσφέρει στο έργο τη δυνατότη­τα να αναδειχθεί με τον καλύτε­ρο τρόπο», λέει ο Παύλος Σάμιος στον «Ε.Τ.». «Η έκθεση, παρ’ όλο που επικεντρώνεται στα έργα που δημιούργησα τα τελευταία πέντε χρόνια, από τις τρεις πιο πρόσφα­τες ενότητες δουλειάς μου, ωστόσο θα έλεγα ότι έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, καθώς περιλαμβάνει και αντιπροσωπευτικά έργα μου απ’ όλη την πορεία μου ως σήμερα στη ζω­γραφική».

Ποιο ωστόσο είναι το σημείο ανα­φοράς της έκθεσης;

«Μέσα από τις τρεις ενότητες της έκθεσης αυτό που κατά κύριο λόγο με απασχόλησε εί­ναι να φανεί η σχέση του καλλιτέχνη με την επιθυμία την οποία θεωρώ καθοριστική για την έμπνευση του. Αυτή η σχέση διαφαίνεται στην τρίτη ενότητα έργων της έκθεσης. Η δημιουργική πνοή του έρωτα ασκεί μεγά­λη και θετική επιρροή στον καλλιτέ­χνη οποιασδήποτε εποχής. Ο έρωτας και η επιθυμία για ένα συγκεκριμένο πρόσωπο πυροδότησαν το μεγαλείο πολύ σημαντικών έργων που δημι­ούργησαν κορυφαίοι ζωγράφοι στην ιστορία της ζωγραφικής από την Αναγέννηση ως σήμερα», επι­σημαίνει ο Παύλος Σάμιος, ο οποί­ος προκειμένου να αποδείξει αυτή τη διαχρονική σχέση επισκέφθηκε νοητά ατελιέ μεγάλων δασκάλων της τέχνης, όπως του Τιτσιάνο, του Θεοτοκόπουλου και του Πικάσο, «οι οποίοι ανέπτυξαν», όπως επισημαί­νει, «ισχυρές σχέσεις επηρεασμού μεταξύ τους και διαμόρφωσαν την ιστορία της σύγχρονης τέχνης. Ο Τι­τσιάνο συγκεκριμένα ήταν δάσκαλος του Θεοτοκόπουλου, ενώ ο Πικάσο έλεγε συχνά ότι πατέρας του ήταν ο Γκρέκο και μητέρα του ο Σεζάν». Ο Παύλος Σάμιος «συνάντησε» τους παραπάνω δημιουργούς στα ατελιέ τους σε στιγμές υψηλής δημιουργίας που σημαδεύονται από τους έρωτες που ζούσαν εκείνη την εποχή και πα­ρουσιάζει αυτή τη «συνάντηση» με τον δικό του τρόπο στα έργα του.

Με το μοντέλο

«Στην πρώτη ενότητα έργων της έκθεσης παρουσιάζεται η σχέση του ζωγράφου με το μοντέλο του. Βρισκόμαστε στα ατελιέ κορυφαίων δασκάλων της τέχνης, ενώ εκείνοι ζωγραφίζουν παρέα με τα μοντέλα τους», λέει ο Παύλος Σάμιος και συνεχίζει: «Η δεύτερη ενότητα που είναι και η μεγαλύτερη ξεκινάει από την Κυκλαδική εποχή για να φτάσει ως τις μέρες μας, αποδεικνύοντας πως το πλέον διαχρονικό σύμβολο είναι το γυναικείο γυμνό. Άλλοτε ως θεά, άλλοτε ως εταίρα ή μητέ­ρα. Επιχείρησα μια ειρηνική «εισβο­λή» στα ατελιέ των καλλιτεχνών και τα εμπλούτισα με τα δικά μου σύγ­χρονα γυμνά που αποπνέουν επί­σης την επιθυμία και την ερωτική διάθεση».

Πράγματι το σύγχρονο γυμνό γυναικείο σώμα «συνευρίσκεται» με αντίστοιχες γυναικείες φιγούρες άλλης εποχής στο ίδιο έργο σε μια εικαστική συνομιλία που βαδίζει έξω από τα όρια του χρόνου και αναδεικνύει το γυμνό ως αιώνιο σύμβολο ερωτισμού και δημιουργίας.

Τέλος, στην τέταρτη ενότητα περι­έχονται έργα που προέρχονται από την πορεία του Παύλου Σάμιου στη ζωγραφική, έτσι ώστε η έκθεση να λαμβάνει αναδρομικό χαρακτήρα και ο επισκέπτης της έκθεσης να διαμορ­φώνει σφαιρική εικόνα για τη δια­δρομή του καλλιτέχνη και το στίγμα του στην εικαστική τέχνη.

Μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε, συνδυάζοντας την με μια όμορφη απόδραση στα πανέμορφα Χανιά.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΥΛΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ατελιέ : Ρεμούνδου 17 10446 Αθήνα
Τηλ. : 210 88 46 047
Κινητό : 6972 42 65 20
Email: pavlos@samiospavlos.gr

© 2014 Samios Pavlos | Designed by Anektimito.gr

Επιμέλεια αρχείου Π.Σάμιου

Πηνελόπη Μπαρμπετάκη
Email: pbarbe@otenet.gr

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ